Info

Képek leírásokkal és információkkal

Érdekességek, tippek, tapasztalatok

Mikor elkezdtem GPS-szel rajzolni, sokat keresgéltem, hátha találok ötleteket, mások hogyan csinálják. Sajnos nem jártam sok sikerrel. Alább összegyűjtöttem néhány érdekességet és itt folyamatosan megosztom saját tapasztalataimat, hátha jól jön valakinek.

👋 HELLO!

Helló mindenkinek! Ha érdekel a GPS-rajzolás, esetleg nem tudod hogyan fogj hozzá, ötletekre van szükséged, vagy csak tájékozódnál a témában? Akkor érdemes lejjebb görgetni!

Ez pedig itt az első írott betűs futásom egy gyöngyösi szántóföldön (2,31 km)

Terepbejáráson a Sár-hegy nyugati oldalában

Nagyobb rajzaim néha átlépik Gyöngyös város határát és a környék földútjain folytatom az ábrám rajzolását. Például a közeli Sár-hegy oldalában húzódik az egyik "húsvéti nyúl" füle, vagy a "táncoló kisegér" farka lenyúlik a Deli-tó melletti földútra, a "pillangó" szárnyának vonalával viszont már az egész tavat megkerültem, és innen a szőlősorok közötti földúton folytattam a GPS-figurám rajzolását, a "101. kiskutya" lába pedig a déli városrész alatti földúton húzódik, stb... De mielőtt letekerném a leendő rajzom, a meglepetések elkerülése végett, szeretem előtte bejárni az adott terepet, hogy ne "alkotás" közben szembesüljek az esetleges problémákkal. Itt ekkor egy hatalmas békegalamb szárnyait néztem meg, működik-e majd a valóságban.

Eszközeim GPS-rajzolás közben

- Fenix 3 HR
- Edge 500

Garmin Edge 500

Garmin Fenix 3 HR

2014. július 25. Medulin, Horvátország

Ez itt a legeslegelső, (többek szerint) kecskére hasonlító GPS-rajzom. Teljesen véletlenül született egy 55 km hosszú horvátországi bringázás alkalmával az Isztriai-félsziget csücskében. Talán ekkor kezdődött...

VÁROSBAN: Google térképen így mutat a bringával rajzolt 12,88 km hosszú a "Cinke szalonnán" GPS-rajzom.

VÁROSBAN: Műholdképen, adatokkal így mutat a bringával rajzolt 9 km hosszú vaddisznó (Google Earth) 

Ez a "rajzom" azért különleges, mert ugyan bringával készítettem, viszont a farkánál volt egy kerítés (a kerítés mögött sínek), ahol nem tudtam biciklivel átmenni. Így hát odaérve a kerítéshez letettem a kerékpárt és a farkincáját már futva folytattam. Átfutottam a síneken, majd vissza a kerítéshez, innentől újra bringára pattantam és folytattam az ábra rajzolását.

SZÁNTÓFÖLDÖN: Műholdképen, adatokkal így mutat a futva rajzolt 2 km hosszú BATMAN logó (Google Earth)

Kis kulissza, avagy így készült a 2 km-es Batman:

Futás közben képekkel dokumentáltam, hogyan "rajzolok" GPS figurákat a szántóföldön. Ez esetben a Batman logónál, bambusznádra kötött törölközőcsíkok segítettek a sarokpontoknál. De ha menet közben túl hamar figyeltem a jelzésre, sokszor inkább elvezetett, mert olyankor valamiért egyenes vonalban akartam futni a zászló irányába. Csak a logó járt a fejemben... Egy mezőn sokkal nehezebb irányba maradni, mint a város utcáin. Viszont itt nincsenek korlátok és semmi sem lehetetlen!

Zombi a tervasztalon

GPS-rajzaimat mindig számítógéppel tervezem meg. Erre jelenleg a "Ride with GPS" alkalmazás útvonaltervező részét használom. Ha véglegessé válik egy tervem, azt kiexportálom .gpx formátumba és belehúzom a Google Earth-be. Így utcaszint nézetben is láthatóvá válik a tervezet, egy kék színű útvonal csík, amit virtuálisan követve (utcaszint nézetben) többször is "bejárok". Ilyenkor mindig figyelembe veszem, melyik irányból praktikusabb letekerni az ábrát, merről lesz kevesebb egyirányú utca, és így térben könnyebben memorizálom az útvonaltervet. Azért a legfontosabb fordulókat felírom egy papírra, ha útközben mégis eltévednék.

Okostelefonnal vagy céleszközzel?

Gyakran megkérdezik tőlem, hogy egy telefonos applikációval lehet-e GPS figurákat futni, vagy bringázni. Mindig azt válaszolom: lehet, de a végeredmény nem lesz olyan szép és nem lesz pontos...

Szemléltetésképpen egymás mellé tettem három bringás GPS-rajzom, amit tekerés közben egyszerre két különböző eszközzel, tökéletesen szinkronban rögzítettem. Az egyiket telefonnal (KÉK), a másikat pedig céleszközzel (PIROS). Míg a telefon bizonytalan, kacskaringós vonalakat húz, pontatlan és levágja a kanyarokat, addig a céleszköz nagyjából egyenes és korrektül követi a megtett útvonalamat (az adatok pontosságáról nem is beszélve...)

A két GPS-rajz ugyanaz! Illetve mindkettőt bringázás közben teljesen egyszerre két különböző eszközzel, szinkronban rögzítettem. Az egyiket céleszközzel, a másikat pedig telefonnal. Oké, a telefonnal rögzített útvonalak mindig bizonytalanabbak, cikkcakkosabbak (főleg magas házak, fák között), de ilyen még soha nem fordult elő, hogy a telefon konkrétan lehagy egy lábat!!! Sokszor csak azért kapcsolom be a rögzítést a telefonon is, hogy a végén nagyjából lássam a megtett útvonalamat, de most teljesen ledöbbentem, hogy tényleg lehagytam volna a kutya egyik hátsó lábát?!?! 😱 😱 😱

Szerencsére a céleszközzel rögzített útvonalon ott volt a kutyus lába, de totál elbizonytalanított. Egy biztos, innentől fogva telón soha többé nem indítok semmilyen tevékenységet, SEMMI ÉRTELME! 👎
(a monitoron a céleszközzel rögzített rajz, a telefon kijelzőén pedig a telós rögzítés látható)

A hiba valószínűleg azért keletkezett, mert a telefon menet közben valamiért elveszítette a GPS jelet és addig (mivel nem látott) nem rögzített. Viszont miután újra talált műholdat, már bőven túl voltam a kutya hátsó lábának "rajzolásán". Mivel a céleszköz sokkal stabilabb és végig, folyamatosan rögzítette a tevékenységemet, így ott a "rajz" is pontos maradt.

Miki - névnapi futás egy szántóföldön (1,43 km)

GPS-rajzolni ajándékba is lehet, legyen szó szülinapról, névnapról, vagy bármilyen más alkalomról.

Tervek... Egy tervrajz kétféle variációban. A fej ugyanaz, a test viszont teljesen más. De melyik lenne a jobb? Melyiket bringázzam le?

Végül a jobb oldali kutya mellett döntöttem, de egy csukott szájú verziót tekertem le, ugyanis a kórház területét közben a covid miatt lezárták.

Ekkor még az "Endomondo"-ban terveztem a figuráimat, ami időközben megszűnt. Az utóbbi években már a sokkal profibb "Ride with GPS" nevű programot használom erre a célra.

TERVEK - EREDMÉNY: A felső két képen a dinoszaurusz tervezési folyamata látható, alul pedig a már bringával letekert 11,86 km hosszú végeredmény 

Miután úgy érzem, tervem véglegessé vált, mindig megvizsgálom a leendő útvonalat, melyik irányból érdemes lebringázni. Legelőször megkeresem azt a pontot, ahonnan indítom majd a figura "rajzolását". Ilyenkor figyelembe veszem például, hogy melyik irányban lesz kevesebb egyirányú utca, ami fordítva esik, vagy hány emelkedőre kell számítani, esetleg honnan könnyebb rákanyarodni egy kisebb utcára, járdára stb. Ezeket a Google Earth utcaszintű nézetében szoktam ellenőrizni, ha pedig valamiben nem vagyok biztos, akkor bringára pattanok és megnézem az adott területet. Ha mindennel megvagyok, jöhet a tanulás. Mindig memorizálom a bejárandó útvonalat, a fontosabb fordulókat biztonságból felírom egy papírra, ha menet közben mégis eltévednék. Viszont többször előfordult már, hiába választottam a praktikusabb irányt a rajzom elkészítéséhez, útközben valami miatt mégis változtatnom kellett...

A baloldali képen a bagoly még csak alakulgat tervezés közben, a mellette lévő képen viszont már a bringával készült végtermék látható.

Az eddigi GPS-rajzaim összesen nettó 981 kilométert tesznek ki!

Behálóztam a várost és hét környékbeli szántóföldet! Így néz ki egyszerre 152 GPS-rajz egy térképre vetítve (beleszámoltam az animációhoz bringázottakat is). Amint látni, már majdnem minden utcát felhasználtam a GPS-rajzaimhoz. A vonalvastagság pedig tökéletesen mutatja, mely útvonalon mentem többször, vagy hol nem jártam még sohasem. Pl. megdöbbentem, hogy Gyöngyösön egy utcát sosem érintettem: a Hóvirág utcát. Érdekes látni, hogy eddig hét különböző szántóföldön futottam, de az is jól kivehető, melyik szántóföldön "rajzoltam" eddig legtöbbet, vagy csak egyetlenegyet.

A 152 GPS-rajz összesen 981 kilométert tesz ki!!! 💪 Tehát ez a sok vonal, amit itt a térképen látni, az 981 km NETTÓBAN. Ugyanis, ha azt is beleszámolom, hogy minden "rajzom" többször is lebringázom vagy lefutom, akkor eddig BRUTTÓ 3024 kilométert sportoltam csak GPS-rajzolással... 3024 km!!! Ha így vesszük, a GPS-rajzolás kemény sport is lehet, ha valaki rendszeresen űzi. (2022. december)

Mikulás sapka 🎅

Egy gyöngyösi szánóföldön futottam le ezt a 1,8 km hosszú Mikulás sapkát. A friss és mély szántás miatt, szó szerint rögös és sáros út vezetett a célig! 💪

Kis kulissza, avagy így futottam esernyőt nyílt terepen:

Képekkel dokumentáltam, hogyan "rajzolok" futva egy szántóföldön. Az esernyő első ránézésre egyszerűnek tűnik, de nem az, mert valamennyire szimmetrikusnak kell lennie. Ráadásul a maga 1,3 kilométeres hosszával elég rövidnek mondható, és minél rövidebb egy GPS-szel rajzolt ábra annál nehezebb lefutni, mert sokkal szembetűnőbbé válnak a hibái. Egy szántóföldön eleve nagyon nehéz tájékozódni és irányban maradni, ezért a legfontosabb sarokpontokhoz zászlókat tűzök ki. Az esernyő ívének lefutása külön gyakorlást igényelt, mert ívben maradni nehéz feladat. Viszont egy ilyen ekézett, egyenletlen talajon még egyenesen futni is kihívás, mivel a nagyobb rögök menet közben folyamatosan mozognak a lábam alatt... De az elkészült "rajz" és a gyönyörű környezet kárpótolt a bokatörő mutatványért. 🤩

GPS-rajzolás (ez esetben futás) közben ilyeneket lehet találni a szántóföldön. Persze élő állatokkal is bőven lehet találkozni. Leginkább őzekkel, vadnyulakkal, de láttam már futás közben szarvast, és repült fel a szántásból nagyobb galamb és varjúfelhő is.

#fuckcovid

GPS-rajzaimmal kifejtett véleményem a 2020-as évről. K*pd be 2020!

Képeslap a karácsonyi jellegű GPS-rajzaimból (6 futva, 2 bringával)

Az első kétalakos GPS-rajzom. Anya kutya a kiskutyájával

Ez a "rajzom" azért is érdekes, mert kicsit elhibázott, de mégsem feltűnő. Először csak a nagyobb kutyát terveztem meg, viszont a teste vonalvezetésének szabálytalansága miatt nem igazán tetszett. De mivel alkalmazkodnom kell a város utcáihoz, a tervem úgymond a fiókba tettem. Egy ideig... ugyanis nem hagyott nyugodni és később újra leültem a térkép elé valamilyen megoldást keresni. Kitaláltam, ha bringáznék mellé egy kiskutyát, az elvonná a figyelmet a nagy kutyus szabálytalan testéről. Hát így született az "Anya kutya a kiskutyájával" GPS-rajzom.

Itt készült, így készült a vakcina:

Kissé havas és hideg időben, egy Gyöngyöstarján melletti szántóföldön futottam le a vakcinát, körülöttem futkározó őzek társaságában. Szerencsére most is gyönyörű helyet találtam, a Világos-hegy lábánál, nem messze a gyöngyöstarjáni vérszilva fasortól. A kép jobb felső sarkában az egyik kitűzött iránymutató zászlóm, az alsó sarokban pedig a már kész, lefutott ábra látható. A vakcina hossza: 2,27 km.

❤️ Boldog Apák napját, APA! ❤️ 

Apák napja alkalmából futottam egy "Apa" feliratot a szántóföldön.

Megvan a jubileumi 100. GPS-rajzom! 💪

Egy ideje nem "rajzoltam", de lassan-lassan visszatérek...

Ez idő alatt a kedvenc szántóföldemen, ahová eredetileg a 100-as számot terveztem, napraforgó virított. 🌻🌻🌻 Elindultam hát keresni egy hasonló nagyságú, de üres földterületet. Szerencsére találtam egy frissen tárcsázottat, ahol végre lefutottam a 1,5 km hosszú jubileumi számot. Így kissé kalandos körülmények között, de végül meglett a 100. GPS-rajzom! ✌ (2021. augusztus 03.)

Az első 3D-s próbálkozásom - a kocka el van vetve! 🤣

Szó szerint, ugyanis ezt a 1,5 km hosszú kockát egy szántóföldön futottam. Igaz én nem keltem át a Rubicon folyón, mint Julius Caesar, viszont víz itt is volt a közelben: a Deli-tó.

Csiga - futás egy szántóföldön

...és tényleg csiga futás (csiga tempóban), mivel a szántóföld ekkor csak ekézve volt, a tárcsázást még nem kezdték meg, így nagyon rögös talaj fogadott. Szóval a futást inkább csak bukdácsolásnak nevezném. De mindentől függetlenül egy igen szép csigát sikerült a földre kanyarintanom. A csiga hossza: 2,78 km.

Mikulás puttonyából kiesett ajándékdoboz: 1,81 km

Ennél futásnál érezem legelőször, hogy tényleg "galamb van a fejemben" (korábban egy másik GPS-rajzoló mondta nekem) és igazából most jöttem rá, mit is jelent ez. Futás közben szinte láttam felülőről a kirajzolódó alakzatot. Nehéz volt, nagyon koncentráltam, de pontosan tudtam, hol jártam már és merre kell még mennem.

Absztrakt karácsonyfa: 2,51 km (futás) 🎄 Ezen a szántóföldön ekkor futottam másodszor.

Futottam már szélfútta karácsonyfát, szabályos karácsonyfát, ez esetben pedig egy absztrakt karácsonyfát. Érdekes viszont, hogy mindegyiket más-más területen futottam le.

Az "ON GOOGLE EARTH" fülön mind megtalálható a galériában.

Képeslap az eddigi karácsonyi jellegű GPS-rajzaimból (9 futva, 3 bringával) Boldog karácsonyt! 🎄🎁🎅✨🦌🧬❤️

Csillag ✨

Gondoltam karácsonyra futok egy szép csillagot, erre tengericsillag lett belőle! 🤣 

Ekkor futottam először közvetlenül a Deli-tó másik oldalán, és persze ezen a szántóföldön is, ahol úgy ugráltam, mint egy zerge. Nehéz "pálya" volt, de futás után a tóparton jólesett a pihenés. A csendet csak a kacsák hangos hápogása törte meg.

5 futás, 5 rajz, 5 különböző területen - Ünnepi GPS-rajzos futásaim

A 2021-es év utolsó heteiben megfutottam néhány környékbeli, egymáshoz viszonylag közeli szántóföldet. A gazdák örülhetnek, milyen érdekességek teremnek a földjeiken. 🤣 

Egy szántóföldön való "rajzolás" komoly előkészületeket igényel. Méricskélek mettől-meddig kell futnom, gyakorlom az íveket, a sarokpontokhoz pedig irányban maradást segítő zászlókat tűzök ki. Egy figurát mindig többször is lefutok, hisz ott a terepen soha nem tudhatom biztosra melyik sikerült legszebben.

A Google böngészőben böngészve, kíváncsiságból rákerestem a nevemre 😱😂

Ne háborúzz! 🚫 2022. március - Sajnos most ez aktuális...

Futottam egy 1,5 km hosszú #nowar feliratot egy gyöngyösi szántóföldön. ☹️

Összesen négyszer futottam végig, közben szuperjót beszélgettem az "R" betű száránál lévő egy kertjét kapáló nénivel, aki az elején még aggódva kérdezte mi célt szolgálnak az iránymutató zászlóim. Először azt gondolta, földmérők méricskélik a kertje melletti területet, építkezés céljából... de gyorsan megnyugtattam: "csak rajzolok". Viszont földmérőnek már nem először néztek... 🤣

Futottam egy delfint a közeli szántóföldön, aki épp készül beleugrani a tóba 🐬

A delfin mindössze 1,5 km hosszú, így nagyon nehéz volt lefutni. Ugyanis, minél rövidebb egy figura, annál jobban láthatóvá válnak a hibák... De nem adtam fel és negyedik próbálkozásra már szépre sikerült! 💪 Legalább edzés gyanánt futottam pár kilométert!

START/STOP technika - BIKE (5,34 km)

Kipróbáltam valamit. Ha az utcák nem engedik szépre "rajzolni" a figurát, ez esetben a BIKE feliratot, abban is a "K" betűt, akkor a GPS készüléken az auto-pause mellett a stopper leállításával menet közben lehet variálni. Ehhez viszont fejben nagyon ott kell lenni, mert ha rossz helyen nyomom be a stopot vagy kapcsolom vissza az útvonal rögzítését, teljesen elcsúszik a leendő ábra. Ezt a START/STOP technikát alkalmazni fogom a jövőben, így viszont bővülnek a lehetőségeim is...

❤️ Boldog Anyák napját, ANYA! ❤️ 

Anyák napja alkalmából futottam egy "Anya" feliratot a szántóföldön.

Animáció

Ha GPS-art animációt készítek, az útvonalat két különböző verzióban bringázom végig, majd a már elkészült két GPS-rajzot egy vágóprogram segítségével egymás mellé illesztem. Ez a figura az ötödik GPS-animációm. 💪😁 

Az ebből készült animációt és persze az összes többit, az "ANIMATIONS" fülön lehet megnézni.

A kenguru "rajzolása" közben két helyen is alkalmaztam a már jól bevált START/STOP technikát, amellyel két pontot lehet összekötni egy egyenes vonallal. A mellékelt képen is látni, hogy az első és a második tervezetben nem lehet szépre "rajzolni" a figurát, mert a város utcái határt szabnak a készülő kenguru hátának és a fülének.

Viszont menet közben a GPS eszközön START/STOP technikával ezek az úgymond hibák kiküszöbölhetők. Mikor odaérek az adott pontra, ott nyomok egy stopot, majd átbringázom arra a helyre, ahonnan folytatni szeretném, és onnantól megint rögzít a GPS. Így szebb vonalvezetésű lesz a GPS-rajz. A képen szívvel jelöltem meg a már lebringázott, végleges GPS-alkotást.

A 2022-es év legforróbb napján! ☀️

A 9 km hosszú paradicsommadár bringázása több szempontból is kihívás volt számomra. Szerintem még ilyen melegben nem "rajzoltam". Átlag 41℃ volt a hőmérséklet, de aszfalton többször is 46℃ fölé ment. Útközben két helyen is alkalmaznom kellett a START/STOP technikát, ráadásul egy harmadik helyen (útlezárás miatt) ott kellett hagynom a GPS-t, amiért egy másik úton körbementem és így akadálymentesen folytattam az útvonalat. Mivel háromszor tekertem végig, így összesen 30 km gurultam a tikkasztó hőségben. Asszem ez most kitett egy jó kis edzést! 💪

Violinkulcs

Október 1. a Zene világnapja. Ez alkalomból futottam egy 1,6 km hosszú violinkulcsot egy gyöngyösi szántóföldön.

Két GPS-rajz egy képen

Mikor már kellő GPS-rajzzal rendelkezik az ember, lehet őket kombinálni (két GPS-rajz egy térképen) és kis történeteket kirakni belőlük. Így született ez a kettő az egyben variáció, avagy mikor a kiskutya először lát csigát életében. 🤣

- Csiga: 2,78 km (futás)
- Kiskutya: 7,42 km (bringázás)

RWGPS 🦁

Az utóbbi években minden "rajzom" útvonalát a Ride with GPS nevű programmal tervezem meg és mivel ez össze van szinkronizálva a Garmin fiókommal, így hó végén mindig kapok tőlük email-ben egy összesítőt, mennyit sportoltam az adott időszakban. Az egyik ilyen havi értesítőben ezt a GPS-rajzom küldték vissza ajándékként, hogy az applikációjukban már saját magam is el tudom készíteni ezt az úgynevezett "trip card"-ot; az útvonal rajzolatával és a legfontosabb adataival. Azóta persze már az összes rajzomról készült egy ilyen pofás kis "trip card", de a legelső számomra mindig egy kedves emlék marad.

Esernyő ☂️

Mikor ezt futottam, ugyan nem esett az eső, de szántóföldön esernyőt futni csakis száraz időben lehetséges.

Teve alakban bringázás (4,76 km)

Ez a teve nem jött volna létre START/STOP technika nélkül, ugyanis az útvonalban már négy helyen is alkalmaztam ezt a módszert, így a bringázás végére ezt a szép teve formát rajzolta ki a GPS.

A tervezet - és a már kész útvonal

Érdemes összehasonlítani a két képet. A baloldali képen a teve kiindulási tervezete látható. A terven azonnal szembetűnik a teve ormótlan és vastag hátsó lába. START/STOP technika nélkül ilyen lenne, mivel a város utcái határt szabnak a bringával készülő "rajzoknak".

Viszont a már lebringázott, jobboldali képen a teve sokkal szabályosabb. Ezek az úgymond "úthiányosságok" ami a vastag hátsó lábat is eredményezné, menet közben a GPS eszközön START/STOP technikával kiküszöbölhetők. Egy hátránya viszont van, útközben sokkal jobban oda kell figyelni a készülő alkotásra, mert nagyon nem mindegy hol szüneteltetem, vagy éppen indítom el az útvonal rögzítését... Ebben az ábrában összesen négy START/STOP van; egy sima útlezárás miatt, a másik három viszont létfontosságú a rajz szépségére nézve.

Újévi szerencsehozó malac

Ez a röfi a legelső függőlegesen tervezett GPS-figurám. A "GPS DRAWING GALLERY" fülön meg lehet nézni a galériában, hogy fest a malac, valódi, függőleges állapotában.

✨ Karácsonyi csillagok ✨ a Deli-tó mindkét oldalán

Tavaly (a bal oldali, 2021-ben) tengericsillagra hasonlított, idén pedig dobócsillagra. Fusson karácsonyi csillagot az, aki jobbat tud! 🤣  

B.Ú.É.K.! - Boldog új évet kívánok!

Legelső BUÉK feliratomat még 2016 decemberében futottam. Hirtelen ötlet volt, olvasható lett, de mégsem tetszett igazán.

2017-ben gondoltam futok egy szebbet, de akkor a nagy esőzések után alaposan felázott talaj és iszonyú sár fogadott a szántóföldön. Sokat rontott a helyzeten az is, hogy egyáltalán nem éltem együtt a felirattal, így sajnos még kacskaringósabb lett, mint az előző évben.

5 év után, 2022-ben újra megpróbáltam és végre sikerült tökéletesre lefutni a feliratot. Néha jó látni a fejlődésem! 😁

2023

Mivel nálam tradíciónak számít, így idén sem hagyhattam ki a szokásos évszámfutást és most ezt a 2 km hosszú 2023-at kanyarintottam a szántóföldre. Boldog új évet mindenkinek!

Nyuszi ül a fűben

Ez az első olyan GPS-rajzom, ami két településen és az azok közti területen húzódik.

A 9 km hosszú húsvéti nyúl teste Gyöngyösön kezdődik, majd egy földterületen keresztül átNYÚL a szomszédos Gyöngyössolymosra. Viszont a köztes területre esik a nyuszi fej és nyakrésze, úgyhogy bringázás előtt elengedhetetlen volt a terepszemlézés. A terület kissé gazos, csipkebogyó bokrokkal tarkított, de van néhány parcellázott földrész, köztük bringával is elég jól járható keskeny földutakkal. A tapsifüles orránál át kellett mennem a Mérges patakon, ahol az orr formálásához menet közben START/STOP technikát használtam. A nyuszi szemét pedig az arra vezető földutakon simán körbe tudtam bringázni. Nagy kihívás és hatalmas élmény volt letekerni.

Kacsamama kiskacsájával

A baloldali képen látható nagyobb kacsa csak tervezet. Még régebben terveztem, de az egyszerűsége miatt akkor nem valósítottam meg. A tervet most újra elővettem és gondolkoztam, mit lehetne vele csinálni, hogy a "kép" érdekesebb, élettel telibb legyen. Kitaláltam, ha a város is engedi, "rajzolok" mögé egy kiskacsát, de akkor már vizet is, amin úsznak... Persze a nagyobb kacsát is teljesen felújítottam, a már jól bevált START/STOP módszert használva, és végül lebringáztam a kis családot. Így született a második kétalakos GPS-rajzom, ami a jobboldali képen látható.

Érdemes régi terveket eltenni, mert később, lehet születik belőle egy új!

Dinók harca (13,70 km)

Utóbbi időben szeretek úgynevezett kétalakos GPS-rajzot bringázni. Tetszik, hogy sportolás közben kis történeteket lehet "rajzolni". Itt például a kisebb dinó megijeszti nagyobb, de láthatóan jámbor társát, aki visszahőköl és nem érti, a kis alattomos miért kötött bele.

Egész nap esett, ezt neked eső! 🖕 Üdv Olaszországból!

Egy Toszkánái kisvárosban, Montecatini Terme-ben volt a szállásunk, ahol első nap végig esett az eső... Gondoltam, ha már külföldön járok, ott is megpróbálkozom a GPS-rajzolással. Igyekeztem egyszerű és könnyen futhatót "rajzolni", ugyanis egy idegen országban ismeretlen helyen jóval nehezebb tájékozódni, mint a már megszokott környezetben. 

Megpróbáltam, lefutottam és sikerült! 💪 Szerencsére másnap már szép idő volt!

Karácsony közeledtével mindig igyekszem bringázni vagy futni valami jó kis ünnepi ábrát. Itt egy 2 km hosszú karácsonyfát futottam a közeli szántóföldre, így ez lett a negyedik különböző futás közben rajzolt karácsonyfám.

Így néz ki egyszerre 180 db. GPS-rajzom egy térképre vetítve, ami összesen 1205,14 kilométert tesz ki!

2023-ban 26 rajzom született, ebből 2 külföldön (Olaszország, Ausztria), Gyöngyös város pedig 24 GPS-graffitivel lett gazdagabb. Asszem elmondható, hogy Magyarországon nem sok város büszkélkedhet ennyi sportos alkotással, ami jelenleg 180 GPS-rajzot jelent Gyöngyösön (beleszámoltam a 7 animációhoz bringázottakat is). A térképen látszik, szinte teljesen behálóztam a várost és hét környékbeli szántóföldet. A vonalvastagság pedig arról árulkodik, hányszor jártam egy adott helyen.

A 180 GPS-rajz összesen 1205,14 kilométert tesz ki! Tehát ez a sok vonal, amit itt a térképen látni, az NETTÓ 1205,14 km. De ha azt is beleszámolom, hogy minden "rajzom" többször is lebringáztam vagy lefutottam, akkor eddig BRUTTÓ 3535,85 kilométert sportoltam csak GPS-rajzolással… (2023. december)

Futottam egy filmes rejtvényt (2,45 km)

A környéken évek óta építkezések zajlanak, gondoltam futva ugyan, de én is tető alá hozok egy házat. A közelben lévő tó is megihletett; lehetne a futás egy filmes rejtvény... Természetesen a klasszikusnak számító "Ház a tónál" (The Lake House) című filmről van szó. Nem mellesleg ez lett a legnagyobb ház a városban!

Krokodil (13 km)

Lehet mégsem havazás után egy nappal kellett volna krokodilt "rajzolni", mert azzal nem számoltam, hogy a Gyöngyöst és Gyöngyöshalászt összekötő kerékpárút kissé havas-jeges lesz… Ráadásul menet közben négyszer is alkalmaznom kellett a START/STOP technikát, így a 13 kilométeres krokodilhoz valójában 19,8 kilométert tekertem (kétszer is). Egy biztos, emlékezetes "rajzolás" marad!

Nyuszi, hopp!

Ez a majd 5 km hosszú vidáman ugrabugráló nyuszi lett a 2024-es húsvéti GPS-rajzom.

Úgy érzem, egyre nagyobb kihívás Gyöngyös város térképére újabb és újabb húsvéti nyuszit bringázni, ugyanis ez már a hetedik különböző GPS-szel rajzolt tapsifülesem. Viszont szeretek mozdulatokat "rajzolni", és hogy a nyuszi ugró mozdulata szép legyen, ahhoz menet közben nyolcszor kellett alkalmaznom a START/STOP technikát, így a 4,58 km hosszú ugrifüleshez valójában 6,83 kilométert tekertem. Az eddigi legtöbb START/STOP-al készült legrövidebb GPS-rajzom.

Így készült az ugró nyuszi

A baloldali képen a ténylegesen megtett útvonal (6,83 km), a jobb oldalin pedig a bringázás közben START/STOP technikával készült nyuszi (4,58 km) látható. Tehát hivatalosan úgy bringáztam végig, ahogy azt a baloldali képen látni. Az eltérő kilométer pedig abból adódik, hogy a START/STOP-os rajzolás soha nem mutatja meg a ténylegesen megtett távolságot.

Viszont ezzel a módszerrel menet közben kiküszöbölhetők az úgynevezett "úthiányosságok" és lehet formálni a figurát. Mikor odaérek egy adott pontra, ott a GPS készüléken nyomok egy stop-ot, majd átbringázom arra a helyre, ahonnan folytatni szeretném az ábrám rajzolását. Itt a start gomb megnyomása után a GPS készülék azonnal összeköti a két pontot egy egyenes vonallal és innen folytatom az útvonalam rögzítését. Minden GPS-rajzolásnál nagyon oda kell figyelni az útvonalra, merre kell mennem, hol kanyarodjak be, de ha START/STOP technikával készül valami és véletlenül rossz helyen szüneteltetem vagy kapcsolom vissza az útvonal rögzítését, teljesen szétcsúszhat az ábra.

Vote – Szavazás

Az európai parlamenti és önkormányzati választás alkalmából futottam egy "Vote" feliratot egy gyöngyösi hipermarket parkolójában.

Bajban voltam, mert ezeket a rajzos futásokat mindig szántóföldön futom, de nyáron (júniusban) ott már nem lehetséges. Így kitaláltam mi lenne, ha egy nagyobb parkolóban futnám le? Persze egy hipermarket parkolója nappal tele van autókkal, ezért zárás után, éjszaka futottam, mikorra kiürült. Ez újabb kihívás volt számomra, mert vagy a város utcáin "rajzolok" bringával, vagy szántóföldön futva, de egy vaksötét parkolóban, fejlámpával a fejemen még sosem "rajzoltam". Ráadásul egy parkoló sokkal kisebb terület, mint egy szántóföld, így csak kisebb betűket lehetett futni… és minél kisebb egy GPS-rajz, annál nehezebb megvalósítani.